tisdag 23 december 2008

God jul

Nu är det jul igen, och det speglas inte bara i filmutbudet i och med premiärer, utan även i mitt eget tittande. Får med stor sannolikhet andra boxen i The Akira Kurosawa Collection, men har även på egen hand inskaffat De 400 slagen och nyligen i (fantastisk) fått en bok om Sergio Leones westernfilmer; och så ligger bland klapparna x paket med måtten 20 x 14 x 2.
Det känns som att jag kommer tillbringa hela juldagen utzonad framför mängder av film; vilket blir en välkommen kontring mot min smygaktiga förkylning. Dessutom har jag en filmdag/kväll med Ellen inbokad på obestämd dag, på menyn står inga mindre än The Dark Knight, Yojimbo och The Truman Show.

Plus att Australia premierar på juldagen, en film jag faktiskt sett fram emot ända sedan den trevliga tjejen från filmkritiken nämnde den inför filmfestivalen (som jag dock missade). Undrar sa flundran om Linnea är intresserad, och om jag dessutom kan få med Entre les Murs innan SF rycker den ur tabellen.


Nu är det förstås så att det finns mer i begreppet kultur än film. I brist på musik att kasta nyheter om handlar det härnäst kort om spel; jag köpte här om dagen lite impulsivt en julklapp till mig själv i form av Resident Evil 4. Delvis framprovocerat av trailers och nyheter om den uppkommande femman och delvis av nostalgiska skäl. Vilket får blomma ut obehindrat när jag sätter mig framför det med Fredd; är det något som för alltid är förknippat med varandra och spel i min barndom så är det Metal Gear Solid, Crash Bandicoot, Resident Evil och Fredrik Gustavsson.

Just nu är min förmåga att hålla mig uppdatera något förlamad av att de spel som kommer är till konsoler jag inte har, men jag tänekr inte dö förrän jag spelat igenom och avslutat Metal Gear Solid 4, och på så vis avsluta vad som började hemma hos Fredrik för elva år sedan.

Nog om det, nu är det jul (igen). Ha en fantastisk julvecka allihopa!

tisdag 11 november 2008

This just in;

Upptäckte just att Tim Burton/Johnny Depp ska gå loss på vita duken igen, den här gången är det Alice i underlandet som gäller.

Premiär är 2010, så ni som är otåliga får bita på naglarna en stund till.

måndag 27 oktober 2008

No Country For Old Men

Själva recenserandet här sparkas igång med mina tankar om No Country For Old Men som jag nyligen såg om, den... Den som är så omtalad att allt jag kan tänkas säga oundvikligen blir upprepningar av vad andra sagt. Men inget jag läst om den har riktigt lyckats greppa hur den här filmen ter sig, och det är en av de saker som tilltalar mig mest med den här filmen. Och att jag själv sätter mig ner för att skriva om den betyder inte att jag tror mig kunna bättre än de vars texter jag läst - särskilt inte som jag skulle förstöra mitt favoritelement i filmen om jag lyckades.

Men om jag ska säga något om filmen så är det att dess inramning inte kunde ha varit mycket bättre. Dels när mexikanerna när som helst hittar Brolin i ökennatten, men även när Bardem är tätt inpå honom mitt i ett samhälle eller bara existerar långt bort som en skugga, oavsett omgivning, känns ändå filmens intrig som en bilväg genom öknen; tunn och enslig men ändå tät och nattsvart.

Flertalet gånger har filmen beskrivits som en modern western, vilket jag har full förståelse för, landskapet, stämningen och huvudpersonernas duellerande lånar sig väl till det, medan själva handlingen och hotet mot Llewelyns familj drar mer åt thrillerhållet. Personligen tycker jag att den är för smal för att genrestämplas - åtminstone med någon av de två termerna.

Men vad den är är stora delar av tiden inte lika intressant som vad den gör. Manuset och sammansättningen (och regin) visar en torr tomhet, där tystnaden obönhörligen tornar upp sig till ett ofattbart bergsmassiv, som sedan rasar vilket ögonblick som helst när Javier Bardem hugger efter Brolin. Som kastar sig undan och ändå inte är helt försvarslös, och filmens huvudkonflikt påminner många gånger om en rasande kamp mellan en orm och en björn i den amerikanska vildmarken.

Blandat med andra sidan av myntet, betraktelsen av en gammal tid som ger vika för en ny, yngre och mer hektisk era, framhävt av Tommy Lee Jones och den gamle, gamle mannen som ger Llewelyn en välbehövd skjuts.

Och där blir filmen gripande på två sätt, både ett fysiskt och ett filosofiskt, och det är med intryck av båda man sitter efter filmens slut - fortfarande med ett fast grepp om pulsådern, som när det ger vika greppar desto fastare om ens funderingar över vilken tid vi egentligen lever i. Än mer på bio än annars, men en sådan kompakt upplevelse undrar jag om jag någonsin kommer få igen.

fredag 17 oktober 2008

Sektorn!

Har sedan ett tag funderat på att skriva om kultur, dels för att jag blivit mer sugen på det i och med filmkritiken och dels för att jag saknar långa, mysiga utläggningar om en film eller något annat som kan tänkas förtjäna det. DN recenserar helt enkelt inte tillräckligt med film på ordentlig skala.

Och efter veckans kurslitteratur och dagens föreläsning om det är det allt jag tänker säga om det. Jag har blivit lite matt på debatter om kulturkritikens roll för tillfället (dock inget ont om föreläsningen i sig, tack Hynek Pallas för din tid).

Därmed inte sagt något om att vara kritiker. När jag skriver om något jag på sistone tagit mig igenom och bildat en uppfattning om är det rent hobbymässigt.
Jag har ju redan en (dock nyligen rensad) blogg här, men det vore trevligt med en helt dedikerad kulturblogg (därav namnet) så man slipper sålla (för mycket) i personligt dravel (och parenteser) som glider från ämnet.

Och just namnet, för er oinvigda, kommer förstås från oss i Kultursektorn på Täby Enskilda. Dock känns det taskigt att göra anspråk på hela sektorn, så jag nöjer mig med det som hördes när man gick i korridorerna utan de andra två.

Så ja, en tredjedel av sektorn är här för att konsekvent, dumfyndigt och i största möjliga mån intressant granska vad som kommer mig för och saker där omkring, förstås alltid med sektorns credo i bakhuvudet - Inget trams!

Starting now.
Tills nästa gång,